Арт галерия Le Papillon с удоволствие се превръща от 15-ти април

...
Арт галерия Le Papillon с удоволствие се превръща от 15-ти април
Коментари Харесай

Татяна Харизанова с първа самостоятелна изложба във Варна

 Арт изложба Le Papillon с наслаждение се трансформира от 15-ти април до 6-ти май 2021 година в " Стая с безчет истории “ за творбите, заредени със мощна вътрешна сила на надарената и завладяваща художничка Татяна Харизанова в първа независима галерия пред варненска аудитория. Картините й не се побират в границите на обичайното, а следват личните й правила и емоционалност. Оформени в присъщия й почерк, тя съчетава лиричността на линията на графичната техника с гъвкавостта и мощните усеща, пресъздадени от цвета. Монументалните й платна сграбчват с сбития си изказ, а техниката й да лишава от горните пластове на маслото от трислойните платна, загатва за една дълбока психика, сензитивност на създателя, даже обрисуват духовните й измерения. Деликатно, посредством стилизация и непрекъснатост на линията изграждаща рисунката, на формата или на фигурите в картините й, Татяна сякаш ни разкрива своите вътрешни мощно прочувствени пластове, заредени с доста сила, пристрастеност и обич към живота и хората. Предметите от нейното всекидневие, почтено и чисто по детски пресъздадени на необятното платно ни разкриват нейните персонални, даже интимни прекарвания, мечти – истории, които фена довършва в съзнанието си.

Татяна Харизанова искрено и чисто илюстрира с съвсем символно, щрихово изобразени фигури, пейзажи или предмети от стая от нейното съществуване с умеенето на добър аниматор да пресъздава движение и да вкарва фена във всяка от своите истории. Дали с мащаба, който ни гълтам, дали с това, че линията й, изследвайки житейските прекарвания й, вихъра на страстите й, пулсацията на мислите й, оставя както отпечатък в маслото, по този начин и в нашите мисли, тя съумява да развълнува.

Размерите на платната, обектите, сюжетите, композициите, гледните точки – всичко е плод на ентусиазъм и въодушевление. Според нея всяка картина си има своя история, постоянно я свързва със преживелица или събитие. В платната си авторката улавя мрачното, забързано всекидневие по един друг, сантиментален метод.

Безброй истории, освен това разказани в един живот, в една изложба, в една стая. Чудя се дали облиците на Таня зависят от битието или то от тях? Защото от чисто схващане не зависят. Но може би от болката?

При нея натюрмортът не е просто нежива природа. Тези картини са заледен кратковременен взор, отблясък на положение, даващ на фена опция да приключи описа си. При това в която стая изиска. И колкото истории може да понесе. По Харизановски.

Заповядайте на вернисаж на изложбата на 15.04.2021 /четвъртък/ от 16:16 ч. до 19:19 ч. когато изложбения салон на Арт Галерия Le Papillon ще се трансформира в " Стая с безчет истории “ скрити в 16 платна при всички съображения за сигурност, нужната отдалеченост и защитни средства!

Изложбата може да бъде забелязана от 15-ти април до 06-ти май 2021 година в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12 и може да бъде прегледана както в изложбения салон на галерията, по този начин и на сайта artpapillon.com

Изложбата е част от " Годишна стратегия за изложбена и събитийна активност на Арт Галерия Папийон “, подкрепена от Национален фонд " Култура “ към Министерство на Културата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР